تقریبا درصد زیادی از جمعیت کشورمان را، بیماران دیابتی یا همان بیماران قندی تشکیل میدهند. در هرخانواده ای حداقل چند نفر بیمار قندی وجود دارد. واز آنجا که بیماری دیابت ، یک بیماری ژنتیکی و ارثی است،لذا پیشگیری و کنترل آن از نکات بسیار ضروری می باشد. در این مقاله از تجهیز گستران ابوریحان، سعی کردیم تا آموزشی کامل در مورد سرنگ انسولین و چگونگی نحوه تزریق آن به بدن داشته باشیم. پیشنهاد میکنیم خواندن این مطلب را از دست ندهید.آنچه در این مقاله می آموزید:
*انسولین چیست و چه کاربردی دارد؟
*انواع سرنگ های انسولین
*مکان های تزریق انسولین به بدن
*چگونگی زدن انسولین به بدن.
انسولین چیست؟
در بدن انسان هورمونی به نام انسولین توسط غده لوزالمعده یا پانکراس تولید و تشرح میشود. این هورمون مواد قندی را به انرژی تبدیل میکند. حال اگر تحت عواملی بدن نتواند انسولین ترشح کند و یا انسولین ترشح شده به درستی کار نکند، دیابت به وجود می آید. در صورتیکه میزان سطح قند خون در بدن به مقدار بالایی برسد، تجویز انسولین یکی از موثرترین اقدامات لازم جهت کنترل آن ارزیابی میگردد. یکی از اقدامات لازم برای افرادی که به دیابت مبتلا هستند سنجش مداوم و دقیق میزان قند خون در این افراد است پس لازم است که افراد مبتلا به دیابت با اطلاعات کافی اقدام به خرید دستگاه قند خون کنند.
نکته: میزان دوز دریافتی انسولین کاملا بستگی به شرایط بیمار و تشخیص پزشک دارد و استفاده خودسرانه آن به میزان خیلی کم و یا خیلی زیاد به هیچ عنوان توصیه نشده و میتواند سبب بروز مشکلات زیاد شود.
معرفی سرنگ انسولین:
برای بیماران دیابتی نوعی از سرنگ طراحی و تولید شده است که کاربری راحتی داشته و به آسانی میتوان از آن استفاده کرد. تزریق با سرنگ انسولین، بسیار راحت بوده و با دیدن یک بار آموزش، خود بیمار نیز میتواند به خود تزریق کند.
هر سرنگ انسولین دارای سه قسمت است؛
۱- بدنه: محفظه یا همان بدنه ، بخش اعظم یک سرنگ انسولین را تشکیل میدهد. در این قسمت مواد تزریقی قرار میگیرند.بر روی بدنه، اعدادی تحت عنوان درجه تعبیه شده است که میتوان مقدار واحد تزریق انسولین را مشخص کرد. سرنگ های انسولین در سه معیار، ۱۰۰ واحدی (۱ سی سی یا ۱ میلی لیتر)، ۵۰ واحدی(۰/۵ میلی لیتر یا ۰/۵ سی سی) و یا ۳۰ واحدی(۰/۳ میلی لیتر یا ۰/۳ سی سی) تولید میگردند.
۲- سر سوزن: قسمت فوقانی سرنگ انسولین را تشکیل میدهد و نیدل های بسیار نازک و خاصی هستند که هنگام ورود به بافت بدن، هیچگونه آسیب و یا دردی را ایجاد نمیکنند.
۳- پیستون: قطعه ای پلاستیکی مانند است که درون محفطه قرار گرفته و وظیفهی ورود و خروج مایع را بر عهده دارد.
مطالعه بیشتر : با علائم دیابت آشنا شوید.
نکته: خواندن اعداد در سرنگ انسولین چگونه است؟
اگر قصد خرید سرنگ انسولین در سرنگ انسولین ۱۰۰ واحدی، هر خط بزرگ، به منزلهی اعداد ۱۰- ۲۰-۳۰و… و خط های کوچک هرکدام شامل ۲ واحد میشوند. در سرنگ انسولین های ۵۰ واحدی، هر خط بزرگ، به منزلهی اعداد ۵- ۱۰-۱۵ و… و خط های کوچک، هرکدام شامل ۱ واحد میشود. خط های موجود در سرنگ انسولین ۳۰ واحدی، هرکدام شامل نیم واحد انسولین میشود.
انواع سرنگ انسولین:
سرنگ های انسولین در انواع مختلفی با ظرفیت های گوناگون در دسترس هستند. برخی از آنها برای تزریق دوزهای کوچک و دقیق طراحی شده اند، در حالی که انواع دیگر برای دوزهای بزرگتر مناسب می باشند.
همچنین، سرنگ ها می توانند از جنس های متفاوتی مانند پلاستیک یا فلز ساخته شوند. برخی دارای نوک های خاص برای راحتی بیشتر در تزریق هستند. انتخاب نوع سرنگ بستگی به نیازهای فرد، میزان دوز مورد نیاز و ترجیحات شخصی دارد. مهم است که از سرنگ مناسب و تمیز برای جلوگیری از هرگونه عوارض جانبی استفاده شود.
انواع سرنگ انسولین شامل:
۱- سرنگ انسولین سر جدا:
سرنگ انسولینی را سر جدا میگویند که نیدل یا همان قسمت سر سوزن آن، از قسمت بالای سرنگ جدا باشد. انسولین های سر جدا، بیشتر در آزمایشگاه ها و دامپزشکی ها مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع از سرنگ انسولین یک عیب دارد و آن این است که در هنگام کشیدن پیستون به محفظه، مقداری از مایع داخل قسمت سوپاپ باقی میماند و تمام مایع دریافتی به بدن تزریق نمیشود . لذا برای تزریق انسولین با دوز های دقیق، استفاده از سرنگ انسولین سر جدا توصیه نمیشود. ضمن اینکه این خطا باعث به اشتباه افتادن بیماران دیابتی برای میزان دوز تزریقی میگردد.
۲- سرنگ انسولین یکپارچه(سرخود):
در این نوع سرنگ انسولین، قسمت نیدل(سر سوزن) به بدنهی سرنگ کاملا متصل است و هنگام تزریق به بدن ، تمامی مایع، وارد بدن شده و میزان باقی ماندن آن، داخل سرنگ به کم ترین حد ممکن میرسد.(برخلاف سرنگ انسولین سر جدا) لذا این نوع سرنگ برای تزریق میزان دوز انسولین، بسیار مناسب و دقیق است. معمولا سرنگ انسولین های یکپارچه از گیج بالایی(قطر کم سوزن) برخوردار هستند. بنابراین هنگام ورود به بدن درد بسیار جزئی را همراه دارد.
***نکات کاربردی مهم:
نکته ۱: سرنگ های انسولین و به طور کلی تمام سرنگ ها بر اساس ضخامت قطر سوزن دارای گیج های مختلفی هستند. منظور از گیج، میزان نازکی و ضخامت سر سوزن دارد. سرنگ های انسولین از گیج شماره ۲۷ شروع میشوند و به گیج های بالاتر و شماره ۳۱ نیز میرسند. هرچقدر شماره گیج بالاتر رود، میزان نازکی بیشتر بوده و قطر سر سوزن کمتر است. پس درد کمتری برای بیمار دارد. به عنوان مثال، گیج شماره ۳۱ از گیج شماره ۲۷ نازک تر است.
نکته۲: پارامتر دیگری که درمورد سرنگ انسولین باید دانست طول سوزن است. منظور از طول سوزن، میزان عمق تزریق می باشد که بر حسب میلی متر از ۸ تا ۱۲ میلی متر متغیر هستند. طبیعتا هرچقدر طول سوزن کمتر باشد، میزان فرورفتگی داخل بافت کمتر است.
۳- سرنگ انسولین لوئرلاک (پیچی):
این سرنگ، سرنگ انسولین مورد علاقه برای بسیاری از پزشکان می باشد. سرنگ انسولین لوئرلاک به سرنگی میگویند که قسمت سر سوزن آن به بدنه مانند پیچ ، کاملا بسته و قفل میشود.بنابراین احتمال پریدن سوزن به بیرون، به صفر میرسد. سرنگ انسولین لوئر لاک این اطمینان را به پزشک میدهد که نگرانی بابت شکستن سر سوزن نداشته باشد و در صورت نیاز بتواند سر سوزن دیگری را جایگزین کند. از این نوع سرنگ انسولین برای تزریق داروهای مزوتراپی، تزریق ژل و بوتاکس نیز استفاده میشود. قیمت این سرنگ ها تاحدودی از انواع دیگر گران تر هستند.
محل تزریق انسولین کدام قسمت بدن است؟
در قسمت های مختلفی از بدن، میتوان انسولین را تزریق کرد. میزان دوز وارد شده به بدن، با تشخیص پزشک صورت میگیرد. مکان هایی مانند؛ شکم، باسن، بازو و ران، اصلی ترین محل های تزریق انسولین هستند. برای بسیاری از افراد، تزریق به شکم راحت تر و در دسترس تر از سایر قسمت ها می باشد. میزان سرعت جذب انسولین در هر قسمت متفاوت است. برای مثال جذب انسولین در شکم سریعتر بوده و در باسن با سرعت کند تری، جذب انجام میشود.
*** نکته بسیار مهم:
در صورتی که قصد دارید انسولین را بطور روزانه تزریق کنید، از تزریق سرنگ به یک قسمت خاص اجتناب کتید. تزریق مداوم انسولین به یک نقطه، سبب ایجاد برآمدگی میشود که میتواند باعث اختلال در میزان جذب شود. پس بهتر است هر چند روز یکبار محل تزریق را تعویض کنید و یا هر نقطه را با فاصله ای از نقطهی دیگر، تزریق کنید. به عنوان مثال برای تزریق به شکم، حدود ۱۰ سانتی متر از جاییکه قبلا انسولین میزدید فاصله بدهید.
سوزن قلمی انسولین چندبار مصرف است؟
سوزن قلمی انسولین معمولاً برای تزریق هورمون انسولین در بیماران دیابتی استفاده میشود. بسته به نوع سوزن و توصیهات تولید کننده، سوزن قلمی انسولین میتواند تک بار یا چند بار مصرف شود.
سوزنهای قلمی انسولین معمولاً به دو دسته تقسیم میشوند:
سوزنهای قلمی یکبار مصرف:
این نوع سوزنها طراحی شدهاند تا پس از یک بار استفاده دور انداخته شوند. پس از تزریق انسولین، سوزن به طور کامل درون قلم باقی میماند و با کشیدن درپوش، سوزن درون قلم قفل میشود و قابلیت استفاده مجدد ندارد.
سوزنهای قلمی چند بار مصرف:
برخی سوزنهای قلمی طراحی شدهاند تا چند بار قابل استفاده باشند. پس از تزریق، سوزن از قلم جدا میشود و میتوان آن را با یک سوزن جدید جایگزین کرد. این نوع سوزنها معمولاً با کیفیت بالا هستند و میتوانند تا چند هفته یا چند ماه مصرف شوند، اما باید بر اساس توصیهات تولید کننده و مراقبتهای بهداشتی صحیح استفاده شوند.
مهم است که همواره به دستورالعمل تولید کننده سوزن قلمی انسولین پیروی کنید و در صورت هر گونه ابهام یا سوال، با پزشک یا پرستار خود مشورت کنید.
نحوه تزریق سرنگ انسولین چگونه است؟
ابتدامحلی که قرار است تزریق صورت بگیرد را با الکل ضد عفونی کرده و منتظر بمانید تا خشک شود. به اندازه دو انگشت، ناحیه تزریق را با دست جمع کنید. سرنگ را با زاویه ۹۰ درجه یا ۴۵ درجه بسته به ناحیه تزریق و چاق و یا لاغر بودن افراد باید وارد کنید. برای افراد چاق، زاویه ۴۵ درجه و برای افراد لاغر( در شکم با زاویه ۴۵ و در بازو با زاویه ۹۰) مناسب است. نیدل را به سرعت وارد کرده و سرنگ را به آرامی و صبر تخلیه میکنیم. پس از گذشت حدود ۱۰ ثانیه از تخلیه کامل به بافت زیر جلدی سرنگ را خارج میکنیم. این کار به دلیل اجتناب از وارد شدن ماده به داخل جلد صورت میگیرد.
نکته: بهتر است برای اولین بار آموزش کامل از متخصصین این کار بگیرید و سپس در دفعات بعد تزریق را به تنهایی انجام دهید. زیرا در صورت عدم تزریق به شیوهی صحیح احتمال ایجاد عوارضی مانند؛ لرزش بدن، سرگیجه و سردرد، حالا تهوع و تشنج رخ بدهد.
محل تزریق انسولین در شکم
محل مناسب تزریق انسولین در شکم دو طرف ناف با فاصله 2 تا 4 انگشت از ناف است. شکم یکی از محل های مناسب تزریق انسولین است چرا که به دلیل کم بودن عضلات فرد هم درد کمتری حس می کند هم جذب انسولین در این ناحیه بیشتر است.
یک سی سی ژل روی سرنگ چقدر است؟
یک سی سی ژل معادل 100 واحد انسولین است.
در سرنگ های انسولین، هر خط کوچک روی آن ها معادل 1 واحد و هر خط بزرگ تر معادل 10 واحد انسولین می باشد. بنابراین برای تزریق 1 سی سی یا 100 واحد انسولین، باید سرنگ را تا انتهای نشانگر پر کنید.
توجه داشته باشید که دوز انسولین مورد نیاز براساس سطح قند خون و دستورالعمل پزشک متفاوت است. همیشه از دستورات پزشک معالج خود پیروی کنید.
سوالات متداول کاربران:
۱- سرنگ انسولین بدون درد چیست؟
یکی از پیشرفت های تکنولوژی سبب تولید سرنگ انسولین بدون درد شده است که ضخامت سوزن در حدود ۰/۲ میلی متر است. این سوزن هیچگونه دردی برای بیمار ایجاد نمیکند و برای کسانیکه روزانه تعداد دفعات زیادی لازم است، انسولین تزریق کنند بسیار مناسب است. این سرنگ ها در شهر یزد برای اولین بار تولید شده اند و در حال حاضر به دلیل کم یاب بودن آنها، دسترسی به آن دشوار است.
۲- بهترین سرنگ انسولین برای خرید کدام است؟
سرنگ انسولینی را میگوییم خوب است که ویژگی های زیر را داشته باشد :
* یکپارچه باشد تا هم از نظر تزریق راحتتر باشد و هم بطور کامل تمام مایع به درون بدن(بدون هیچگونه نشتی داخل سوپاپ) تزریق شود.
*گیج سر سوزن آن بالا باشد تا قطر سوزن کمتر و درنتیجه سر سوزن نازکتر باشد.
*از نظر کیفیت، رتبهی خوبی داشته باشد و با کمترین درد همراه باشد. در حال حاضر از بهترین برندهای سرنگ انسولین میتوان به، سرنگ انسولین بی دی(سرنگ انسولین BD) ساخت آمریکا، و در سرنگ های ایرانی به سرنگ انسولین حلما و سرنگ انسولین آوا اشاره کرد.
برای خرید انواع سرنگ انسولین میتوانید به وبسایت تجهیزگستران ابوریحان مراجعه نمایید.
۳- از سرنگ انسولین و سر سوزن آن چند بار میشود استفاده کرد؟
یکی از سوالات پر تکرار در این حوزه، این است که سرنگ های انسولین چند بار مصرف هستند. پاسخ قطعی و بدون هیچگونه شک و تردیدی، این است که این سرنگ ها به دلیل موارد زیر که به آن اشاره میکنیم، یک بار مصرف هستند و این تذکر نیز بر روی خود سرنگ های انسولین نیز درج شده است.
عواملی چون، ایجاد رشد باکتری، خم شدگی، شکستن و از دست دادن تیزی سر سوزن، ایجاد درد بیشتر، بروز لیپوهایپرتروفی(متورم شدن بافت چربی در زیر پوست) تاکید بر این دارد که استفاده بیش از یکبار از سرنگ انسولین و سر سوزن آن، میتواند خطرآفرین باشد.
تصویر زیر گویای مطالب فوق، مبنی بر یکبار مصرف بودن سرنگ و سر سوزن انسولین میباشد.
کلام آخر:
امروزه استفاده از انسولین و سرنگ های انسولین نقش مهمی در زندگی داشته و کاربرد های مختلفی پیدا کرده اند. داشتن اطلاعات کامل درمورد نحوه صحیح تزریق انسولین و کاهش درد برای بیمار دیابتی از نکات حائز اهمیت می باشد.
شما میتوانید انواع سرنگ های انسولین با کیفیت را با قیمت مناسب در فروشگاه اینترنتی تجهیز گستران ابوریحان تهیه نمایید.
همچنین میتوانید از سایر محصولات مصرفی پزشکی و انواع سرنگ و نیدل نیز دیدن نمایید.
امیدواریم این مطلب مورد پسند شما کاربران عزیز قرار گرفته باشد. از اینکه تا پایان با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم.
-
سرنگ انسولین 0.5ml آوا2,460 تومان–98,400 تومان
-
سرنگ انسولین BD نیم سی سی114,000 تومان–1,140,000 تومان
-
سرنگ انسولین سوپا3,996 تومان–799,200 تومان
با درود حدود ۱۰ سال قبل در بیمارستانِ خوبِ روزبه معلوم شددیابت دارم، موقع ترخیص گفته شد صبح ها ۲ خط و شبها ۳ خط انسولین تزریق کنم، چندی قبل در توانبخشی بی نظیر رفیده پزشکم فرمود که ۱۰ واحد تزریق کنم(سرنگم ۱ سی سی) خودم تشخیص دادم که باید تا عدد 1 باشد، نه برای اطمینان بلکه از کنجکاوی سرنگ بدون نیدل بردم از ۲ داروخانه حوالی سوال کردم که یکی ذهنم را مغشوش کرد و دیگری کل سرنگ را ۱۰ واحد تعریف کرد، با راهنمایی صحیح شما باید آنها را آگاه کنم، خوبست که به نسخه پیچ ها آموزش داده شود.
از راهنمایتان لذت بردم .